piątek, 9 marca 2018

Tłusty boczek duszony z ryżową chińską wódką.


Dodanie mocnej wódki łagodzi nieco smak tłustego mięsa.


         Składniki:   
         400 g tłustego boczku ze skórą (bez kości) ukrojonego w formie kwadratu
         (40 x 40 cm)
         2 – 3 drobno pokrojone szalotki
         5 łyżek ciemnego sosu sojowego (rybnego?)
3 łyżki chińskiej wódki ryżowej 62%
2 łyżki sake 14-15%
anyżek gwiazdkowy
1 łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru
1 łyżka smalcu wieprzowego
pół szklanki wody
                    
         Wykonanie: boczek przesmażyć obustronnie na ostrym ogniu.
Kolejno pokroić w kostkę (sześcian równoramienny) o boku takim jak wysokości mięsa.
Sos sojowy, wódkę i sake wymieszać ze sobą.
W połowie powstałej ilości płynu marynować pokrojone mięso przez minimum
20 minut.
W łyżce smalcu zeszklić drobno pokrojoną szalotkę.
Na to wrzucić pokrojony i zamarynowany boczek. Szybko mieszając smażyć przez
5 – 6 minut aż mięso zbieleje ze wszystkich stron. Nie rumienić!
Wlać wodę a gdy się zagotuje dodać resztę marynaty. Dodać anyżek i imbir.
                    
Zamieszać i pod przykryciem gotować powoli przez 20 - 30 minut..
                     
Amatorzy mocniejszych wrażeń mogą dodać łyżeczkę sproszkowanego curry  a nawet
2 goździki.

Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

  1. Ale mnie kusisz! Mam ogromną ochotę na boczek. Pieczony albo duszony. Wyeliminowałabym anyż, bo go nie cierpię. Nie przygotowuję takiego rarytasu sama, bo nie potrafiłabym poprzestać na plasterku albo dwóch.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmni...