niedziela, 16 lipca 2017

Wątróbka z królika lub z drobiu po wenecku.

Wątróbka z królika lub z drobiu po wenecku.
Po wenecku znaczy, że przed smażeniem surowiec kroi się ją w cienkie paski.


Składniki:
5 wątróbek z królika (lub 10 drobiowych)
1 średnia cebula (najlepiej biała)
1 łyżka octu typu balsamico (kto ma octu z morwy*)
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
0,5 płaskiej łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
wątróbkę po umyciu i dokładnym osuszeniu pokroić poprzecznie do długości w paski o szerokości 2 - 3mm. Na patelni mocno rozgrzać oliwę z masłem. Na to wrzucić cebulę pokrojoną w cienką słomkę. Nieprzerwanie mieszając smażyć przez 5 - 6 minut aż zacznie lekko łapać kolor.
Na to wrzucić pokrojoną wątróbkę i nadal mieszając smażyć na mocnym ogniu przez 3 - 3,5 minuty.
Dodać ocet i dobrze wymieszać. Solić i doprawiać pieprzem dopiero na talerzu. Na wydaniu posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Podawanie:
podawać na początku przyjęcia jako maleńką gorącą przekąskę. Jako pozdrowienia od szefa kuchni.

Tadeusz Gwiaździński

* - ocet z morwy otrzymałem w upominku od znanej blogowiczki Klarki Mrożek. Serdeczne dzięki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane.