sobota, 17 czerwca 2017

Cykoria z jabłkiem na gorąco.

Zacznij przyzwyczajać swoich bliskich do ciekawych nowinek w kuchni.
Cykoria z jabłkiem na gorąco.


Składniki:
1 kolba cykorii*
1 jabłko
1 mały obrany ząbek czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki świeżo i drobno startego imbiru
1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka
zielona pietruszka

Wykonanie:
kolbę cykorii umyć i osuszyć. Przepołowić wzdłuż. Z każdej wyciąć twardy tron i wyrzucić.
Obie połówki przeciąć wzdłuż jeszcze raz. Kolejno wszystkie pokroić poprzecznie na 1,5 cm kawałki.
Jabłko obrać ze skóry, podzielić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Poprzecznie pokroić na plasterki jak cykorię.
Wszystko razem wymieszać z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku i drobno startego świeżego imbiru. Wrzucić do garnka z rozgrzana oliwą i często mieszając przesmażyć na średnim ogniu przez max. 5 minut. Na koniec dodać wino i zdjąć z ognia. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać natychmiast.

Podawanie:
podawać posypane świeżo posiekaną zieloną pietruszką.

Smażone medaliony z ryby zwanej żabnicą podane bez ziemniaków. Za to z rozmaitymi dodatkami. Między innymi z opisaną tu cykorią z jabłkiem, która smakowo pasuje do tego dania wręcz wyśmienicie!
* - wybierając cykorię w pierwszej linii należy kierować się żółtym kolorem obrzeży liści. Ręce precz jeżeli będą zielone bo oznacza to, że były zbyt długo składowane i pod wpływem światła w liściach zgromadził się chlorofil a wraz z nim trudna do zniesienia ostra gorycz.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Królik z pikantną kiełbasą salsiccia lub chorizio

Królik wg kuchni śródziemnomorskiej.   Królik tak jak się go robi na wsi nad Morzem Śródziemnym. Czyli niezwykle prosto Składniki : 1 sprawi...